Mustafa Çetin: Γιατί τούρκικα; Διότι η Τουρκία είναι η γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση. Η τουρκική είναι μία καθαρά μαθηματική γλώσσα και εντελώς ξεχωριστή, ιδιαίτερα σε σχέση με την ελληνική. Η εκμάθησή της είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γνωρίσετε καλύτερα την Ανατολή. Με τα τούρκικα, έρχεστε σε επαφή με μία κουλτούρα που επεκτείνεται από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έως την Κίνα. Σας δίνει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα επικοινωνίας με ανθρώπους σχεδόν αυτής ολόκληρης της μεγάλης γεωγραφικής περιοχής.
Χασάν Καϊλή: Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για την εκμάθηση της τουρκικής. Η εκμάθηση μιας οποιασδήποτε ξένης γλώσσας εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από εξατομικευμένους και υποκειμενικούς παράγοντες. Τις περισσότερες φορές εξυπηρετεί επαγγελματικούς ή άλλους πρακτικούς σκοπούς, όπως η δυνατότητα συνεννόησης μας σε ένα ταξίδι στη χώρα όπου ομιλείται η γλώσσα στόχος. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις, μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα επειδή ενδιαφερόμαστε για τον πολιτισμό των ομιλητών κάποιας γλώσσας ή από απλή φιλομάθεια.
Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που καθιστούν την εκμάθηση της τουρκικής από ελληνόφωνο κοινό ένα εξαιρετικό εργαλείο. Καταρχάς, η γειτνίαση Ελλάδας και Τουρκίας και η μακράς διάρκειας πολιτισμική συνύπαρξη των λαών των δύο χωρών από μόνα τους (πρέπει να) αποτελούν τουλάχιστον έναν πόλο έλξης για τη γλώσσα και κατ’ επέκταση του πολιτισμού του ‘γείτονα’. Αυτό μπορεί με τη σειρά του εκατέρωθεν να αμβλύνει την αρνητική εικόνα και στάση που υπάρχει απέναντι στον ‘άλλο’. Επίσης, η αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια οικονομική δραστηριότητα ανάμεσα στις δύο χώρες προϋποθέτει και την αύξηση ατόμων ικανών να ομιλούν σε καλό βαθμό τη γλώσσα του άλλου ούτως ώστε η διεκπεραίωση των όποιων υποθέσεων να γίνεται ευκολότερη, ταχύτερη και τελικά καλύτερη. Ακόμη, η Τουρκία είναι στρατηγικά συνδεδεμένη τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτισμικά με την Κεντρική Ασία, την Μέση Ανατολή και συνεχίζει να αναπτύσσεται ως οικονομική δύναμη. Επιπλέον, μια ενδεχόμενη ένταξη ή σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ θα ενισχύσει περαιτέρω την παγκόσμια επιχειρηματική της σημασία. Η εκμάθηση λοιπόν της τουρκικής καθίσταται ένα σημαντικό εφόδιο για όσους ενδιαφέρονται για τη διεθνή επιχειρηματική ζωή ή την πολιτική αυτών των περιοχών.
Η ίδια η τουρκική γλώσσα διαθέτει 75 εκατομμύρια ομιλητών που την ομιλούν ως πρώτη ή δεύτερη τους γλώσσα και την καθιστούν κατά αυτό των τρόπο μία από τις πιο ευρύτερα ομιλούμενες γλώσσες του πλανήτη. Υπάρχουν και άλλες κοινότητες τουρκόφωνων ομιλητών στα Βαλκάνια και τον Καύκασο και πολύ μεγάλες κοινότητες Τούρκων μεταναστών κυρίως στη Δυτική Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ευτύχιος Γαβριήλ: Υπάρχει μία τουρκική ρήση που τα λέει όλα για τους λόγους εκμάθησης της τουρκικής ή οποιασδήποτε άλλης γλώσσας: "Bir lisan bir insan - İki lisan iki insan". Με απλά λόγια, όποιος γνωρίζει μία γλώσσα είναι ένας άνθρωπος, όποιος γνωρίζει δύο γλώσσες γίνεται δύο άνθρωποι καθώς έρχεται σε επαφή με την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής του άλλου.
Τίνα Ζωγοπούλου: Η επανεξέταση των σχέσεων των δύο χωρών και η εκατέρωθεν επιθυμία για επικοινωνία, ομαλή συνύπαρξη, αλλά και συνεργασία έχουν βοηθήσει στο πλησίασμα των δύο λαών τα τελευταία χρόνια. Η ανακάλυψη του ανεξερεύνητου «γείτονα» είναι ιδιαίτερα γοητευτική.
Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δημιουργεί όλο και περισσότερο την ανάγκη για γνώση της τουρκικής γλώσσας.
Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται με ταχύτατο ρυθμό.
Όλο και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν να μάθουν Τουρκικά, μιας και η γνώση τους θεωρείται ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, τόσο σε χώρους όπως το εμπόριο, και ο τουρισμός. Ενδεικτικά η Σχολή μας ξεκίνησε την διδασκαλία της Τουρκικής το 2005 με 80 σπουδαστές και πέρισυ ξεπέρασε τους 400. Επειδή εκπροσωπούμε το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης (İstanbul Üniversitesi) και διεξάγουμε τις εξετάσεις Γλωσσομάθειας, βλέπουμε κάθε χρόνο να αυξάνεται θεαματικά και ο αριθμός των συμμετεχόντων οι οποίοι έρχονται από κάθε σημείο της Ελλάδας για την απόκτηση Πιστοποίησης.
Όπως στην Ελλάδα, αντίστοιχα και στην Τουρκία το ποσοστό των Τούρκων που μαθαίνει Ελληνικά αυξάνεται συνεχώς.
Χριστίνα Σανλίογλου: Όταν με ενημέρωσε ο αξιόλογος και αγαπημένος συνάδελφος κ. Παναγιώτης Γεωργάλας, με τον οποίο γνωριστήκαμε εν όψη της πρώτης έκδοσης του βιβλίου μου Τουρκική γραμματική στα Ελληνικά, ότι ετοιμάζει στην ιστοσελίδα του ένα ειδικό άρθρο με τίτλο «Γιατί να μάθω τουρκικά;» και μου ζήτησε να δημοσιεύσει και τη δική μου γνώμη, δημιουργήθηκαν στο μυαλό μου δεκάδες απαντήσεις στην ερώτηση αυτή, που κάποτε –πριν από 10 χρόνια περίπου- την έκανε κανείς με απορημένο ύφος και άρνηση.
Και πράγματι η εδραίωση της τουρκικής ως ξένης γλώσσας που προσφέρεται για εκμάθηση στην ελληνική καθημερινότητα και ακόμη περισσότερο η διάδοσή της και η διδασκαλία της αντιμετώπισε δυσκολίες, λόγω περιορισμένων διαύλων επικοινωνίας, περιορισμένης πρόσβασης στην τουρκική βιβλιογραφία, αλλά και πολιτισμικών και εθνικών ταμπού καμιά φορά.
Τα τελευταία όμως χρόνια το ενδιαφέρον για εκμάθηση της τουρκικής στην Ελλάδα παρουσιάζει μία αλματώδη άνθιση που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται αφενός στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αφετέρου στη λειτουργία από το 2003 του τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών –στο οποίο και διδάσκω την τουρκική γλώσσα-το οποίο εκτός των άλλων λειτούργησε και ως μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στους Έλληνες και Τούρκους Ακαδημαϊκούς.
Έτσι λοιπόν το ερώτημα αυτό πλέον δεν μένει αναπάντητο. «Γιατί να μάθω τουρκικά;» Γιατί θα μάθεις μια γλώσσα που πρώτα από όλα σου είναι γνώριμη, οικεία. Χωρίς να το ξέρεις, ξέρεις δεκάδες λέξεις που ήδη τις χρησιμοποιείς. Γιατί άκουγες τη γιαγιά σου να μιλάει με τη μαμά σου για να μην καταλαβαίνεις και τώρα ήρθε η ώρα να καταλάβεις. Γιατί σε μία Ελλάδα που υποφέρει από ανεργία, σου ανοίγει την πόρτα ο γείτονας σου και σου δίνει την ευκαιρία να εργαστείς, να δημιουργήσεις, να δείξεις τις ικανότητές σου όχι μόνο στο σπίτι του αλλά και στο δικό σου. Γιατί αποκτάς την ευκαιρία να γνωρίσεις και να ζήσεις μια άλλη κουλτούρα. Γιατί δε θα χρειάζεται να διαβάζεις τους υπότιτλους στις αγαπημένες σου σειρές…! Γιατί θα γίνεις μέλος της μεγάλης μας παρέας! Γιατί το θέλεις!